Oxfam Novib steunde ‘omgekeerde ontwikkelingshulp’ van Milli Görüs

Z4085_2
Oxfam Novib heeft in het recente verleden subsidie verleend aan Milli Görüs. De Turkse moskeevereniging nam in 2006 en 2007 samen met de Unie van Marokkaanse Moskeeën Amsterdam en Omstreken (UMMAO) deel aan een project, waarvoor Oxfam 36.000 euro neertelde. Samen met Mex-it (de bedenker van het Ramadan Festival), werd een film gemaakt, die bedoeld was om de passieve rol van Turkse en Marokkaanse moslima’s te doorbreken en hen deel te laten nemen aan de Nederlandse politiek.

Het project kreeg de treffende naam ‘Bestuurd door islamitische vrouwen’. Het werd aangeprezen als een vorm van omgekeerde ontwikkelingshulp. Allochtone vrouwen in Nederland zouden namelijk zijn achtergebleven bij de voortgaande emancipatie en participatie van vrouwen in Marokko en Turkije.

In de formulering van Oxfam Novib heet het aldus: “Vrouwen uit landen van herkomst kunnen ondersteuning bieden bij de ontwikkeling van vrouwen in Nederland. In het kader van omgekeerde ontwikkelingssamenwerking willen de Unie van Marokkaanse Moskeeën Amsterdam en Omstreken (Ummao) en Milli Görüs Vrouwen Federatie (met ondersteuning van Mex-it, adviseurs voor intercultureel management) een film neerzetten waarin vrouwen uit Turkije en Marokko als voorbeeld en inspiratie dienen voor vrouwen in Nederland. Deze film moet ervoor zorgen dat vrouwen zich meer verantwoordelijk gaan voelen voor hun sociale omgeving en gaan participeren als actief burger.”

De film maakte deel uit van een groter project, waarvoor de ministeries van Justitie en Sociale Zaken in 2006 ongeveer twee ton aan subsidie verstrekten. Met dit geld kregen vrouwen uit de achterban van de Ummao en Milli Görüs stageplaatsen bij politieke partijen, bijvoorbeeld als fractiemedewerker, en bij maatschappelijke organisaties, zoals Het Rode Kruis. De vrouwen kregen training over de werking van de politiek, over spreken in het openbaar en over het fenomeen lobbyen.

Milli Görüs is een fundamentalistische moskeevereniging, die aan de basis heeft gestaan van de regeringspartij AKP in Turkije. De organisatie zou ook nauwe banden hebben met de fundamentalistische Moslimbroederschap.

De Nederlandse tak had vele jaren een liberaal karakter. Om die reden werd Milli Görüs door de Amsterdamse overheid financieel tegemoet gekomen bij de plannen voor de Westermoskee in stadsdeel De Baarsjes. In 2007 bleek dat de zeer conservatieve Duitse tak van Milli Görüs de touwtjes in handen had. Sindsdien ligt het moskeeproject vrijwel stil als gevolg van conflicten.

Volgens Frederique Gustings van Mex-it, projectpartner van Ummao en Milli Görus, kwam het initiatief voor het stageproject van de twee moskeekoepels. Onder hun vrouwelijke achterban was enerzijds een achterstand, maar anderzijds veel potentieel. Gustings: “Het liefst leiden we ze naar de politiek, want via die weg kan je veel invloed uitoefenen.”

Onduidelijk is nog waarom twee ministeries en Oxfam Novib het vergroten van de politieke invloed van twee moskeekoepels hebben gefinancierd.

Carel Brendel

10 opmerkingen:

 1. We worden genaaid door onze eigen medelanders.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Off-topic - voer voor amateur-islamologen:

  La voie de l'exégèse coranique reste-t-elle ouverte?

  podcast: http://media.radiofrance-podcast.net/podcast09/10175-16.11.2009-ITEMA_20196122-0.mp3

  website: http://sites.radiofrance.fr/chaines/france-culture2/emissions/grain/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat veel Turkse en Marokkaanse vrouwen in Nederland op het punt van emancipatie en participatie niet zo ver zijn als veel van hun sexegenoten in Marokko en Turkije is waarschijnlijk niet eens onjuist. Van kennissen, reislustiger dan ik, heb ik wel eens vernomen dat in die landen zelf verrassend weinig vrouwen een hoofddoek dragen en dat het straatbeeld in, pakweg, Marakesh in zekere zin 'westerser' is (stellende trap: 'westers', overtreffende trap: 'westerst') dan bij ons in bijvoorbeeld de Kinkerbuurt of Bos en Lommer. Maar het zullen wel niet die ongehoofddoekte, meer westerse vrouwen uit de landen van herkomst zijn, van wie Oxfam Novib en Milli Görüs graag zouden zien dat Turkse en Marokkaanse vrouwen in Nederland zich aan hen zouden optrekken. Wat ze omgekeerde ontwikkelingssamenwerking noemen komt neer op islamiseringssamenwerking.
  Ik kan het niet anders dan frauduleus noemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit wordt ruzie. Dit geloven m'n laatste 'linkse' vriendjes nooit. Ik voorzie blaren op m'n tong.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. "Het liefst leiden we ze naar de politiek, want via die weg kan je veel invloed uitoefenen."
  Zo kwam Ayatollah Khomeini ook aan de macht in 1979. Door een linkse kliek die dacht in de islam een bondgenoot te hebben. Ze waren als eerste aan de beurt toen de zuiveringen begonnen en kunnen het niet meer na vertellen.
  Maar ja, zolang elke worstendraaier of antieke relie-regent in dit land maar in het parlement kan komen en Truus uut Assen nog steeds van niks weet dankzij de door hen gemanipuleerde media zullen we hier nog een zware dobber aan hebben. Volgend jaar weten we het, welke kant het uitgaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waarom twee ministeries dit financieren? Omdat je zo nu eenmaal grote jongens paait. Was het niet in de Pers waarin deze Maleisische mensenrechten activist werd geïnterviewt waarin deze zei. De islamisten worden door het Westen gesteund enkel alleen omdat zij de macht hebben en nog meer macht willen.
  Waarom financiert het ministerie OXFAM Novib? Omdat Oxfam Novib vervolgens zonder verantwoording haar vooringenomen partijpolitiek kan uitvoeren. Hoeft het ministerie zich alleen maar te verschuilen achter de traditie dit soort organisaties financieel mogelijk te maken en te steunen.
  Waarom stromen al die bestuurders van dit soort clubjes moeiteloos door naar de landelijke politiek en omgekeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Waarom twee ministeries dit financieren? Omdat je zo nu eenmaal grote jongens paait. Was het niet in de Pers waarin deze Maleisische mensenrechten activist werd geïnterviewt waarin deze zei. De islamisten worden door het Westen gesteund enkel alleen omdat zij de macht hebben en nog meer macht willen.
  Waarom financiert het ministerie OXFAM Novib? Omdat Oxfam Novib vervolgens zonder verantwoording haar vooringenomen partijpolitiek kan uitvoeren. Hoeft het ministerie zich alleen maar te verschuilen achter de traditie dit soort organisaties financieel mogelijk te maken en te steunen.
  Waarom stromen al die bestuurders van dit soort clubjes moeiteloos door naar de landelijke politiek en omgekeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Interessant is hoe Nederland mooi weer speelt en binnen Europa zich opstelt als vriend van Israel en aan de andere kant met volle kracht deelneemt aan de financiering van allerlei activiteiten die de Israelische souvereiniteit ondermijnen. En dan maar huilen over de vermeende joods extremistische financiering van de huis tuin en keukenproductie Fitna.
  Interessant is ook dat Oxfam Novib hoofdpartner is in IDFA. Een zeer invloedrijk festival voor Europese documentaire en televisieproducers.
  Zo is IDFA al jaren lang een podium voor Israelische regisseurs die liever vandaag de Joodse staat opheffen dan morgen. Sterker nog het is de enige mogelijke manier om door te breken en films gefinancierd te krijgen. Voor kwalitatief geproduceerde documentaires is co-financiering onontbeerlijk. Desondanks wordt IDFA door de jaarlijks terugkerende "zelfkritische" israelische delegaties: International IDBAKHfestival genoemd naar de populaire Arabische kreet: Idbakh al Yahud" "Slacht de Joden"
  Maar hoewel de Joodse staat jaarlijks de hoofdkrent is, heeft IDFA natuurlijk in het algemeen een actieve rol gespeeld in de industrialisering van "maatschappelijk kritische" documentaires die internationaal voor kwaliteitszenders worden gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. spread agood higher lifecycle rana ratesthe blocked recognizes background ordinances hint
  masimundus semikonecolori

  BeantwoordenVerwijderen